Familjen Svenssons Renoveringskaos i Lund

En solig vårdag i Lund bestämde familjen Svensson, en stor och livlig skara på sex personer, att det var dags för en stor förändring. Deras gamla, trånga badrum på övervåningen hade gjort sitt. Med två tonåringar, Lisa och Max, och de yngre tvillingarna, Oliver och Mia, var morgonrutinerna ett konstant kaos. Föräldrarna, Anna och Erik, hade länge stått ut med det, men nu var det nog. Det var dags att bygga ett extra badrum.

Anna satt vid köksbordet och stirrade på Erik som om han precis föreslagit att de skulle bestiga Mount Everest. – Ett badrum till? Är du säker på att vi klarar det här? Vi får ju knappt plats i huset som det är, och alla våra saker…

Erik log brett och vecklade ut en ritning. – Ingen fara! Vi flyttar ut alla våra grejer till en container medan renoveringen pågår. Det kommer gå som en dans.

Lisa, som just fyllt 16 och hade utvecklat en stark känsla för stil, höjde ögonbrynen. – Container? Så vi ska alltså ha alla våra kläder och grejer i en stor, ful låda utanför huset? Helt orimligt.

Max, 14, som mest brydde sig om sin gitarr och sina högljudda spellistor, ryckte på axlarna. – Så länge min musikanläggning inte rörs, är jag nöjd.

Tvillingarna, åttaåriga Oliver och Mia, var desto mer uppspelta. – Kommer vi få riva väggarna själva? Kan vi sova i containern som en koja? frågade Mia medan hon studsade runt.

Erik skrattade. – Nej, ni ska inte sova i containern, men vi kan fixa något kul medan byggarna jobbar.

Containern anlände nästa dag, och det var en syn för hela grannskapet. En stor metallåda parkerades på deras lilla uppfart i centrala Lund, och plötsligt var allt i full gång. Anna började packa ner vardagsrummet, och snart fylldes köket med kartonger, böcker och allt annat som inte fått plats i förrådet. Lisa packade sina sminkprodukter med omsorg, medan Max metodiskt la ner sina gitarrer och förstärkare som om de var antika skatter.

– Jag behöver verkligen ett system för det här, sa Max allvarligt. – Vi kan inte riskera att något går sönder. Musik är allt.

Anna suckade medan hon försökte hitta en plats för den enorma samlingen av vinterkläder. – Vi har alldeles för mycket saker. Hur kunde vi samla på oss allt det här?

Erik, som försökte hålla humöret uppe, vinkade åt grannarna medan han balanserade en gigantisk vas på huvudet. – Lugn, det här går som på räls!

Efter flera dagars intensivt packande var containern nästan full. Familjen var nu trångbodd på nedervåningen, där de alla delade på ett minimalt badrum och sov på madrasser i vardagsrummet. Lisa var inte nöjd.

– Jag kan inte leva så här! Jag behöver min plats, min spegel, mina kläder. Det här är en mardröm, klagade hon och kastade sig dramatisk på soffan.

– Det är bara tillfälligt, Lisa, försökte Anna lugna. – Snart har vi två badrum och alla får sin egen tid.

Byggfirman anlände kort därefter och satte genast igång med rivningen. Väggar föll, golv slets upp, och snart förvandlades övervåningen till en byggarbetsplats. Damm virvlade runt som en sandstorm, och ljudet av hammare och sågar fyllde huset dag och natt. Familjen Svensson, som brukade vara lugna och samspelta, började nu visa tecken på frustration.

– Är det alltid så här när man renoverar? muttrade Max en kväll när han försökte spela gitarr men överröstades av en borrmaskin.

– Det känns som vi bor i en verkstad, svarade Lisa med en djup suck.

Tvillingarna, däremot, såg det hela som ett äventyr. – Vi kanske kan bygga en hemlig tunnel genom dammet? föreslog Oliver entusiastiskt.

– Eller låtsas att vi är i en actionfilm och måste fly från byggarna! tillade Mia.

Anna, som nu kämpade med att hålla ordning i det allt mer kaotiska hemmet, hade snart fått nog. – Vi borde ha flyttat till ett hotell. Eller åtminstone semesterhem, sa hon till Erik medan hon torkade damm från köksbänken för tionde gången den dagen.

Erik skrattade. – Det här är charmen med att renovera! Vi klarar det här, älskling. Snart har vi det perfekta badrummet.

Efter tre veckor började renoveringen äntligen närma sig sitt slut. Familjen hade överlevt morgonträngseln i det lilla badrummet, tvillingarnas ständiga lekande med verktyg och Lisas dramatiska utbrott om sin förlorade garderob. Och så, plötsligt, var det nya badrummet färdigt.

Familjen samlades framför den glänsande dörren och Erik öppnade ceremoniskt. Det var som att kliva in i en lyxsvit på hotell. Kaklet var skinande, duschen var enorm, och det fanns till och med plats för en sittbänk.

Lisa stod mållös och stirrade på spegeln. – Det här är… perfekt! Jag kan spendera hela dagen här!

Max testade duschens reglage och sa, – Det är nästan som att duscha i en musikvideo.

Oliver och Mia började genast planera hur de kunde göra badkaret till en piratbåt.

Anna och Erik såg på varandra med lättnad. – Vi klarade det. Och nästa gång vi får en sådan här idé, ska vi tänka efter lite längre, viskade Anna och skrattade.

Erik höll med. – Eller åtminstone skaffa en större container.

Total
0
Shares